v.Telgter Spreng Tollers               

      Nova Scotia Duck Tolling Retrievers

 

  

Telgter Spreng 

  

Even  voorstellen

Nieuws

Onze honden

Fokken

Gezondheid

Pups

Foto's

Rasstandaard

Tollertips

Contact 

Gastenboek  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benchtraining

 

Nooit de halsband om in de bench!!!!!


. Voordelen van een bench: uiteraard bij een goede aanleer.
. Makkelijker met het zindelijk maken.
. Voorkomen van het stukbijten van de spullen.
. Makkelijker met het leren alleen te zijn.
. Een bench is altijd consequent…
. Voorkomen van probleemgedrag.
. .Vertrouwde plek voor de hond.
. Makkelijk en vertrouwd met uit logeren of op vakantie.

 

Belangrijk is dat een bench altijd positief wordt aangeleerd, zoals ook alle andere oefeningen. De bench kan prima in de huiskamer, zet deze op een rustige plek. Geef om te beginnen bijv. het eten in de bench, of lekkere hapjes, speeltje enz. Ga zelf eens op de grond zitten bij de bench, met het deurtje open, leg in de bench een lekker kleedje, nog liever iets met een bekend geurtje bijv. uit het nest. Als de pup ergens gaat liggen slapen kun je hem/haar natuurlijk ook optillen en in de bench leggen. In het begin is het voor een pup prettig en vertrouwd als je in de buurt bent, aangezien een hond een roedeldier is, is het natuurlijk gedrag om bij elkaar te zijn. Wanneer hij/zij wat bekend met de bench begint te worden, gaat u geleidelijk de afstand tussen u en de pup wat vergroten, ga wat verder bij de bench vandaan bijvoorbeeld televisie zitten kijken. De pup moet u in het begin wel kunnen zien.

De eerste nachten zijn het makkelijkste door te komen door de bench mee te nemen naar de slaapkamer. Zo leert hij/zij toch dat de bench zijn/haar slaapplaats is en op deze manier is de overgang vanuit het nest minder groot dan wanneer de pup nu alleen gelaten wordt. Meestal merk je dat de bench al na een paar dagen gewoon beneden kan blijven zonder dat het problemen geeft, zorg dat de pup al een kwartiertje in de bench is voordat u naar bed gaat.

Wanneer het deurtje de eerste keer dicht gaat, doe dit niet te lang, en zorg natuurlijk dat hij of zij al geplast heeft, misschien lekker moe is van een spelletje of een klein wandelingetje. Een heel belangrijk moment is wanneer u het deurtje opent, doet u dit terwijl de pup zit te piepen, dan zal deze al snel leren wat hij moet doen om eruit te willen. Dit kunt u vergelijken met een baby, waar bij op ieder huiltje gereageerd wordt. Natuurlijk weet de moeder het best hoe en wat, maar wat we even duidelijk moeten stellen, is dat wij graag onze hondjes iets aan willen leren. Maar helaas zijn er, schat ik, evenzoveel honden die er net zo goed in geslaagd zijn om hun eigenaren iets te leren….Het komt er dus op neer dat het deurtje geopend dient te worden wanneer de pup voor u acceptabel gedrag vertoont.

Het is bij alles wat u de pup wilt leren verstandig om dit stapsgewijs te doen. Zie het einddoel als een examen, hier moet natuurlijk les voor les naar toe gewerkt worden. Wij gaan ook niet meteen een examen maken, daar zit ook een leerproces aan vooraf. Het voordeel is dat je een hond op deze stapsgewijze manier heel makkelijk van alles kunt leren. Wanneer het even niet wil vlotten, ga je natuurlijk niet het niveau verhogen maar blijf je even bij deze "les"hangen of misschien zelfs even een stapje terug. Dit om weer even duidelijkheid te geven, wat u dan weer kunt belonen, zodat de hond dit als prettig ervaart.

Leer eventuele kinderen in het gezin dat als de hond in de bench ligt, deze dan met rust gelaten dient te worden. Het is voor iedere hond van belang om een rustige plek tot zijn/haar beschikking te hebben waar deze niet gestoord wordt.

 

De stapjes van aanleren…

De kennismaking met de bench op een positieve manier.
Lekker erbij gaan zitten, daarna het deurtje eens dicht.
Door het gaas heen kriebelen, voertje geven enz.
De afstand wat vergroten wanneer u in het zicht bent, bijv. bij de t.v.
Dan met wat heen en weer lopen, koffie zetten, naar de wc, strijken enz, dus korte momenten in en uit zicht, maar wel hoorbaar.
Dan wat meer uit zicht, met geluid, bijv. tijdens het koken

.Voordat u daadwerkelijk de deur uit gaat is het aan te raden om ook het hele ritueel een aantal keren uit te voeren, jas aan en sleutels pakken. Honden leren heel snel wat dat betekent, zorg ervoor dat u de hond steeds blijft verrassen, dit om zo probleemgedrag zoveel mogelijk te voorkomen.

Dan bijv. de deur open en weer dicht terwijl u gewoon binnen blijft.
Daarna gaat u eens de voordeur uit en de achterdeur weer in, even in de tuin wat rommelen, een brief posten, klein boodschapje enz.
Maar niet alleen de tijdsduur verlengen. Dat leert de hond ook snel, wissel het af, dus ook weer voor even, en zo langzaam aan naar het einddoel.

Het is een hond wel aan te leren alleen te blijven maar realiseer u dat dit geen natuurlijk gedrag is. Zoals helaas nog steeds veel mensen doen, laten deze de hond ineens alleen achter, in de hoop dat het janken vanzelf wel ophoud. Hiervan zijn echter al vele mensen van een koude kermis thuis gekomen. Los daarvan is het zeker niet eerlijk voor de hond. Problemen die hierdoor kunnen ontstaan zijn: onzindelijkheid bij alleen zijn, janken, vernielen, enorme stress, niet eten, een hond is hier ook echt ziek van. En aanleren is makkelijk, maar afleren is heel veel moeilijker, als het al lukt.

Zorg er voor dat de hond goed is uitgelaten en dat hij lichamelijk en geestelijk moe is. Doe hem in de bench en geef hem iets lekkers waar hij lang plezier van heeft. Ga weg, met een korte "vrouwtje komt zo terug".Ga, als de hond stil is, na een paar minuten terug. Begroet de hond op een rustige manier. Hoe opgewondener de baas, hoe opgewondener de hond. Pak het lekkers weg en doe weer normaal.

De tijdsduur uitbreiden met minuten. Als de hond telkens wat krijgt als de baas weggaat, is dat alleen maar goed nieuws voor de hond. Bij terugkomst kunt u dit lekkers weer wegnemen wanneer de hond met iets anders bezig is. Zo blijft het een prettige associatie wanneer de baas er niet is. Het lekkers komt alleen tevoorschijn als de baas weggaat. Bij terugkomst is het van belang om de hond niet te uitbundig te begroeten. Als je jezelf uitslooft, zal de hond dat ook gaan doen en steeds wilder en hoger gaan springen. Je kan de hond ook rustig begroeten.

Sommige mensen vinden een bench zielig, dat kan. Maar is het ook zielig voor een kind als deze in een box zit?? Dit is ieder zijn keus, twijfelt u, vraag het aan mensen die hier ervaring mee hebben. Een hond die het gebruik van een bench op de juiste manier aangeleerd krijgt, voelt zich daar echt prettig bij…

 

Tot slot nogmaals,doe de pup nooit met een halsband om in de bench.  De pup kan zichzelf dan mogelijk ophangen.